Κυριακή 13 Ιουλίου 2025

St. Catherine της Αλεξάνδρειας

Η Αγία Αικατερίνη η Μεγαλομάρτυς ή Αικατερίνη της Αλεξάνδρειας (Αλεξάνδρεια, 287 - 305) και  Αικατερίνα, υπήρξε χριστιανή αγία και, σύμφωνα με την παράδοση, παρθένα που μαρτύρησε στις αρχές του 4ου αιώνα στα χέρια του αυτοκράτορα Μαξέντιου. Σύμφωνα με την αγιογραφία της, ήταν και πριγκίπισσα και διακεκριμένη λόγιος που έγινε χριστιανή γύρω στα 14 και μαζί της ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό εκατοντάδες άνθρωποι. Κατά την Ορθοδοξία, έγινε αγία επειδή έμεινε ακλόνητη στα πιστεύω της, παρά τις πιέσεις και τα βασανιστήρια που υπέστη, σε ηλικία 18 ετών.  

Στον χώρο της εκκλησίας στεγάζεται και  το καθολικό δημοτικό και γυμνάσιο σχολείο .  




 



ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Αλεξανδρείας (ΕΝΟΑ) ιδρύθηκε το 1909 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος στην Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος.






 

Σάββατο 12 Ιουλίου 2025

Eπίσκεψη στο Αboukir

Το Αμπουκίρ ήταν ένα μικρό  ψαροχώρι στην αιγυπτιακή παραλία κοντά στο Δέλτα του Νείλου, περίπου 24 χιλιόμετρα από την Αλεξάνδρεια. 
Έγινε διεθνώς γνωστό απο τη Ναυμαχία του Νείλου γνωστή και ως Ναυμαχία του Κόλπου του Αμπουκίρ, μεταξύ του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού και του Ναυτικού της Γαλλίας,  που έγινε μεταξύ 1-3 Αυγούστου του 1798.
 Η ναυμαχία αποτέλεσε το αποκορύφωμα των ναυτικών επιχειρήσεων, που κλιμακώθηκαν κατά μήκος της Μεσογείου κατά τους τρεις προηγούμενους μήνες, όταν μεγάλη γαλλική νηοπομπή έπλευσε από την Τουλόν στην Αλεξάνδρεια, μεταφέροντας εκστρατευτική δύναμη υπό τον στρατηγό Ναπολέοντα Α΄ Βοναπάρτη, ενώ ο βρετανικός στόλος τον αναζητούσε. Τελικά οι Βρετανοί, σε ναυμαχία υπό την ηγεσία του υποναυάρχου σερ Οράτιου Νέλσον, πέτυχαν  αποφασιστική νίκη κατά των Γάλλων. 
 
Πάμε τώρα στο σήμερα  . 
 
.
                       Οι φωτογραφίες μιλούν μόνες τους για τη γειτονιά αυτή .

 













Επισκεφθήκαμε την εκκλησία των Αγ. Αναργύρων, 

 όπου έγινε λειτουργία λόγω της επικείμενης γιορτής της.

 






 

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025

Ελληνορωμαικό Μουσείο Αλεξάνδρειας

Το Ελληνορωμαϊκό Μουσείο στην Αλεξάνδρεια άνοιξε τις πύλες του για το κοινό έπειτα από μακροχρόνιες  εργασίες ανάπλασης, που κράτησαν 18 χρόνια.

Η ιδέα  ίδρυσης του Μουσείου εκφράστηκε το 1891, όταν ο Ιταλός αρχαιολόγος Τζουζέπε Μπότι σκέφτηκε να διαθέσει έναν χώρο για τη στέγαση των αρχαιολογικών ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν στην Αλεξάνδρεια, με τρόπο που θα διατηρούσε την ιδιαίτερη ιστορία της πόλης, δεδομένου ότι τα ευρήματα αυτά φυλάσσονταν αρχικά στο Μουσείο Boulaq στο Κάιρο.


Οι μηχανικοί Dietrich και Sténon έχτισαν το σημερινό ελληνοπρεπές κτήριο του Μουσείου.
 
 Το Μουσείο λειτούργησε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Χεδίβη 
Αμπάς Χέλμι ΙΙ στις 26 Σεπτεμβρίου 1895.
 
 
 
 
Το Μουσείο έκλεισε το 2005 για να γίνουν εργασίες αποκατάστασης. 
Το έργο τελικά ξεκίνησε το 2009, αλλά σταμάτησε το 2011 λόγω έλλειψης πόρων. Οι εργασίες συνεχίστηκαν το 2018 και, με την πρόσφατη ολοκλήρωσή τους, το Μουσείο είναι πλέον ανοικτό.






Το Μουσείο περιλαμβάνει 6.000 αντικείμενα. Οι εκθεσιακές ενότητες καλύπτουν περιοχές από την ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου γενικά και της Αλεξάνδρειας ειδικότερα.



 

Οικία- Μουσείο Καβάφη

                                                    Πρώην οδός Lepsius, νυν Cavafy 

Το Ίδρυμα Ωνάση, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ανέλαβε στις αρχές του 2022 την αποκατάσταση της Οικίας Καβάφη στην Αλεξάνδρεια ώστε να γίνει  πόλος έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο. 


Το κτίριο περιβαλλόταν από το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, το Ελληνικό Νοσοκομείο και τους οίκους ανοχής της πόλης, τα οποία ο Καβάφης αποκαλούσε ο «Ναός της Ψυχής», ο «Ναός του Σώματος» και ο «Ναός της Σάρκας», αντίστοιχα.

Μπαίνοντας στο χώρο συναντήσαμε πρώτα το δωμάτιο «Ο παγκόσμιος ποιητής», με μεταφράσεις του έργου του από όλο τον κόσμο, σε χρονολογική σειρά των εκδόσεων ανά γλώσσα, από τη δεκαετία του 1950 έως και σήμερα. 

Στη συνέχεια ακολούθησε το δωμάτιο «Πάντα η Αλεξάνδρεια είναι»,  που με χάρτες και χρονολόγια δείχνουν  τη σύνδεση του ποιητή με την πόλη της Αλεξάνδρειας και  καταλήγει στο μπαλκόνι με θέα την Αλεξάνδρεια. Ακολούθησαν  τα δωμάτια «Γενεαλογία και προσωπική ζωή», που περιλαμβάνουν  ημερολόγια, επιστολές, σημειώματα, αλλά και τεκμήρια που σχετίζονται με τη γενεαλογία της οικογένειάς του, και «Το σαλόνι, μια αναδημιουργία», το οποίο αναπαριστά το σαλόνι του όπως ήταν την εποχή που ζούσε στο σπίτι αυτό και υποδεχόταν φίλους και ανθρώπους του πνεύματος . Στο δωμάτιο αυτό αξιοποιήθηκαν  έπιπλα από την πρώτη περίοδο επαναλειτουργίας του χώρου μετά από πρωτοβουλία του Κωστή Μοσκώφ. Στη συνέχεια,  συναντήσαμε  το δωμάτιο «Ο Καβάφης σήμερα», με έργα τέχνης αλλά και όλα τα βίντεο έργα από τη σειρά “Visual Cavafy”. 


Τα τελευταία δύο δωμάτια είναι αφιερωμένα στο «αρχείο Καβάφη» και την «οικία Καβάφη», με εκδόσεις ποιημάτων και σχετική βιβλιογραφία από τη συλλογή του αρχείου Καβάφη, αλλά και την ιστορία της ίδιας της οικίας, με στιγμιότυπα από την πορεία στον χρόνο του διαμερίσματος.




 

St. Catherine της Αλεξάνδρειας

Η Αγία Αικατερίνη η Μεγαλομάρτυς ή Αικατερίνη της Αλεξάνδρειας (Αλεξάνδρεια, 287 - 305) και   Αικατερίνα , υπήρξε χριστιανή αγία και, σύμφ...