Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025

Ελληνορωμαικό Μουσείο Αλεξάνδρειας

Το Ελληνορωμαϊκό Μουσείο στην Αλεξάνδρεια άνοιξε τις πύλες του για το κοινό έπειτα από μακροχρόνιες  εργασίες ανάπλασης, που κράτησαν 18 χρόνια.

Η ιδέα  ίδρυσης του Μουσείου εκφράστηκε το 1891, όταν ο Ιταλός αρχαιολόγος Τζουζέπε Μπότι σκέφτηκε να διαθέσει έναν χώρο για τη στέγαση των αρχαιολογικών ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν στην Αλεξάνδρεια, με τρόπο που θα διατηρούσε την ιδιαίτερη ιστορία της πόλης, δεδομένου ότι τα ευρήματα αυτά φυλάσσονταν αρχικά στο Μουσείο Boulaq στο Κάιρο.


Οι μηχανικοί Dietrich και Sténon έχτισαν το σημερινό ελληνοπρεπές κτήριο του Μουσείου.
 
 Το Μουσείο λειτούργησε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Χεδίβη 
Αμπάς Χέλμι ΙΙ στις 26 Σεπτεμβρίου 1895.
 
 
 
 
Το Μουσείο έκλεισε το 2005 για να γίνουν εργασίες αποκατάστασης. 
Το έργο τελικά ξεκίνησε το 2009, αλλά σταμάτησε το 2011 λόγω έλλειψης πόρων. Οι εργασίες συνεχίστηκαν το 2018 και, με την πρόσφατη ολοκλήρωσή τους, το Μουσείο είναι πλέον ανοικτό.






Το Μουσείο περιλαμβάνει 6.000 αντικείμενα. Οι εκθεσιακές ενότητες καλύπτουν περιοχές από την ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου γενικά και της Αλεξάνδρειας ειδικότερα.



 

Οικία- Μουσείο Καβάφη

                                                    Πρώην οδός Lepsius, νυν Cavafy 

Το Ίδρυμα Ωνάση, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ανέλαβε στις αρχές του 2022 την αποκατάσταση της Οικίας Καβάφη στην Αλεξάνδρεια ώστε να γίνει  πόλος έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο. 


Το κτίριο περιβαλλόταν από το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, το Ελληνικό Νοσοκομείο και τους οίκους ανοχής της πόλης, τα οποία ο Καβάφης αποκαλούσε ο «Ναός της Ψυχής», ο «Ναός του Σώματος» και ο «Ναός της Σάρκας», αντίστοιχα.

Μπαίνοντας στο χώρο συναντήσαμε πρώτα το δωμάτιο «Ο παγκόσμιος ποιητής», με μεταφράσεις του έργου του από όλο τον κόσμο, σε χρονολογική σειρά των εκδόσεων ανά γλώσσα, από τη δεκαετία του 1950 έως και σήμερα. 

Στη συνέχεια ακολούθησε το δωμάτιο «Πάντα η Αλεξάνδρεια είναι»,  που με χάρτες και χρονολόγια δείχνουν  τη σύνδεση του ποιητή με την πόλη της Αλεξάνδρειας και  καταλήγει στο μπαλκόνι με θέα την Αλεξάνδρεια. Ακολούθησαν  τα δωμάτια «Γενεαλογία και προσωπική ζωή», που περιλαμβάνουν  ημερολόγια, επιστολές, σημειώματα, αλλά και τεκμήρια που σχετίζονται με τη γενεαλογία της οικογένειάς του, και «Το σαλόνι, μια αναδημιουργία», το οποίο αναπαριστά το σαλόνι του όπως ήταν την εποχή που ζούσε στο σπίτι αυτό και υποδεχόταν φίλους και ανθρώπους του πνεύματος . Στο δωμάτιο αυτό αξιοποιήθηκαν  έπιπλα από την πρώτη περίοδο επαναλειτουργίας του χώρου μετά από πρωτοβουλία του Κωστή Μοσκώφ. Στη συνέχεια,  συναντήσαμε  το δωμάτιο «Ο Καβάφης σήμερα», με έργα τέχνης αλλά και όλα τα βίντεο έργα από τη σειρά “Visual Cavafy”. 


Τα τελευταία δύο δωμάτια είναι αφιερωμένα στο «αρχείο Καβάφη» και την «οικία Καβάφη», με εκδόσεις ποιημάτων και σχετική βιβλιογραφία από τη συλλογή του αρχείου Καβάφη, αλλά και την ιστορία της ίδιας της οικίας, με στιγμιότυπα από την πορεία στον χρόνο του διαμερίσματος.




 

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025

Κοπτικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

 Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλεξάνδρειας  

Η Κοπτική Εκκλησία ιδρύθηκε από τον Άγιο Μάρκο, απόστολο και ευαγγελιστή, κατά τα μέσα του 1ου αιώνα ..Επικεφαλής της Εκκλησίας και του Θρόνου της Αλεξάνδρειας είναι ο «Πάπας Αλεξανδρείας και Πατριάρχης της Έδρας του Αγίου Μάρκου» Θεόδωρος Β΄, ο οποίος φέρει και τον τίτλο του Κόπτη Πάπα.




 

Με 20-25 εκατομμύρια μέλη πιστών παγκοσμίως,  18 έως 22 εκατομμύρια στην Αίγυπτο,  είναι η μεγαλύτερη χριστιανική εκκλησία της χώρας.  






Τετάρτη 9 Ιουλίου 2025

Επίσκεψη στην Αλεξάνδρεια

                              Αλεξάνδρεια Αιγύπτου και όχι Ημαθίας.

Δεν ήταν η καλύτερη εποχή , αλλά τώρα προέκυψε. Και ομολογώ οτι ήταν πιο δροσερά απ ότι το περίμενα . Το μόνιμο θαλασσινό αεράκι είναι λυτρωτικό.

Πτήση της Aegean  απο Θεσσαλονίκη μέσω Αθηνών , πολύ βραδινή- μάλλον ξημέρωμα φτάσαμε στην Αλεξάνδρεια . Μας περίμενε ταξί και η πρώτη εντύπωση ήταν το ξάφνιασμα της μεγάλης ταχύτητας με την οποία κινούνται τα αυτοκίνητα και το χειρότερο οτι προσπερνάνε απο τα δεξιά !

Πρώτη γνωριμία με τη γειτονιά Atarin , οπου και μένουμε σε διαμέρισμα ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου Αλεξάνδρεια και πάσης Αφρικής. Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας είναι ένα από τα αρχαιότερα χριστιανικά πατριαρχεία πουσσύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, ιδρύθηκε από τον Ευαγγελιστή Μάρκο το 42 μ.Χ.. Ιστορικά, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας κατείχε ιδιαίτερη θέση στην εκκλησιαστική ιεραρχία, με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας να κατατάσσεται δίπλα στον Επίσκοπο Ρώμης. Μετά την Α' Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης (381) και τη Σύνοδο της Χαλκηδόνας (451), το δικαίωμα της προτεραιότητας δόθηκε στον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης.

                 Εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα , κλειστή λόγω ανακαίνισης. 






 

Ελληνορωμαικό Μουσείο Αλεξάνδρειας

Το Ελληνορωμαϊκό Μουσείο στην Αλεξάνδρεια άνοιξε τις πύλες του για το κοινό έπειτα από μακροχρόνιες  εργασίες ανάπλασης, που κράτησαν 18 χ...