Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Λειψοί Δωδεκανήσων

 

Ήρθε η ώρα για το μικρό αυτό νησάκι της βόρειας συστάδας των Δωδεκανήσων. 

Οι Λειψοί είναι γνωστοί στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Ωγυγία, το μυθικό νησί που κατοικούσε η θεά Καλυψώ. Βρίσκονται βόρεια από τη Λέρο και ανατολικά από την Πάτμο . 

Με αεροπλάνο από Θεσσαλονίκη στη Σάμο κ προσγείωση στο Πυθαγόρειο. Αναγκαστική λόγω ωραρίων η διανυκτέρευση κ αναχώρηση με το καταμαράν για τους Λειψους. Διάρκεια πλου 2 ώρες κ 50 λεπτά με 5 μποφόρ. Ευτυχως σχετικά μεγάλο το καράβι ...

Είχαμε κλείσει την παραμονή εδώ κ δύο μήνες κ μάλιστα δεν ήταν καθόλου εύκολο παρότι τέλη Ιουνίου. Το σπίτι , μονοκατοικία με μικρό αλλά περιποιημένο κήπο με δύο μεγάλες λεμονιές κ ρίζες από υπέροχη κ μοσχοβολιστή στεφανωτή ή αλλιώς  το γιασεμί της Μαγαδασκάρης .

Δύο δωμάτια που βλέπουν απευθείας στην αυλή μια ευρύχωρη κουζίνα, έναν μικρό χώρο που αποκαλούν


μπαρ , περιποιημένο κ ανακαινισμένο μπάνιο. Σε ήσυχο σημείο της χώρας , απομονωμένο,  με ήχους από κότες κ έναν σκύλο φύλακα. Τι περισσότερο να ζητήσει ο επισκέπτης! Καλώς ήρθαμε λοιπόν στον παράδεισο.



Και ο Καλύμνιος Γιάννης , το σήμα κατατεθέν της προκυμαίας.




Στην πλατεία, η ταβέρνα της Τασίας .

Τα πρώτα μεζεδάκια στου "Ασπράκη" το μαγαζάκι . 
 
 








 






 Εγγύηση . 

Στην υγειά μας . 

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Πυθαγόρειο Σάμου

 

 Νάμαι πάλι στα παλιά μου λημέρια ! 

Με έπιασε πάλι νοσταλγία για το φωτοαποθετήριο μου,  μετά απο το τελευταίο και πρόσφατο ταξίδι μου στα Δωδεκάνησα και είπα να καταγράψω τις όμορφες εικόνες που έζησα. 

    Πρώτος σταθμός στη φετινή καλοκαιρινή εξόρμηση  το Πυθαγόρειο Σάμου . 

    Χρόνια πριν το ειχα ξαναεπισκεφθεί,  αλλά δεν θυμόμουν και πολλά. 

    Μια διανυκτέρευση μόνο , ίσα ίσα προλαβα τα βασικά . 

    Σχετικά μικρό αλλά πολύ όμορφα στημένο το Αρχαιολογικό μουσείο του                Πυθαγόρειου.   Εντός και εκτός . 












Πύργος του Λυκούργου Λογοθέτη,  αρχηγού της επαναστατημένης Σάμου, στη θέση ενός από τους πύργους του  Βυζαντινού κάστρου

Ο Λυκούργος Λογοθέτης (1772 -1850), το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Γεώργιος Παπλωματάς, είχε σταδιοδρομήσει σαν γραμματέας (λογοθέτης) των ηγεμόνων της Μολδοβλαχίας και είχε μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία. Λόγω της δράσης του, είχε καταδικαστεί σε θάνατο και είχε επικηρυχτεί από τους Τούρκους. Με το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, επέστρεψε στη Σάμο, όπου οι κάτοικοι τον υποδέχτηκαν σαν σωτήρα και τον ανακήρυξαν πολιτικό και στρατιωτικό αρχηγό του νησιού.






Βρεθήκαμε κατά τύχη και στο "μπλέ δρόμο" , φτιαγμένο με φροντίδα και μεράκι των κατοίκων της παλιάς αυτής γειτονιάς.






Συνεχίσαμε τις βόλτες για να φτάσουμε στο ξενοδοχείο Doryssa , με ιδιαίτερο στυλ .







Γεύση απο κατσικίσιο τυράκι

Επίσκεψη στο τυροκομείο της Νικολέττας και του Δημήτρη ,  επάνω στην κορυφογραμμή που βλέπει και απο τις δυο πλευρές του νησιού.   Ολόφρεσκο...