Τρίτη 11 Μαΐου 2010

«Σύνορα»

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

«Σύνορα»

Πέμπτη 13/05/10 στις 8μμ.

Πειραματική Σκηνή- Μικρό Θέατρο- Μονή Λαζαριστών

Η θεατρική ομάδα Θεσσαλονίκης του «Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση» δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2010 και αποτελεί συνέχεια της ομάδας που είχε δημιουργηθεί πέρσι από μαθητές του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Πυλαίας και που συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Νεολαία σε δράση, με θέμα «Διαπολιτισμικός διάλογος και θεατρική γλώσσα στην Ευρώπη». Η συμμετοχή τους έγινε ύστερα από πρόταση του «Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση», που ήταν ο επίσημος φορέας υλοποίησης του Προγράμματος στη Ελλάδα.

Η νέα θεατρική ομάδα είναι ανάμικτη από νέους μετανάστες της περσινής ομάδας και νέους ελληνικής καταγωγής (συνολικά 14 άτομα, ηλικίας 16-20 χρόνων), ώστε να υπάρξει μια ευρύτερη συνεργασία και επαφή νέων από διαφορετικούς πολιτισμούς και να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη παράσταση με τον τίτλο «Σύνορα».

Το έργο

Όλο το έργο είναι μια συλλογική δημιουργία που βγήκε μέσα από τον αυτοσχεδιασμό. Η παράσταση βασίζεται εξ ολοκλήρου στα βιώματα, τις προσωπικές εμπειρίες και τις σκέψεις των παιδιών. Αρχική πρόθεση ήταν να δημιουργηθεί ένα υλικό σχετικό με την αντίληψη και την εμπειρία της ζωής τους, που αναφέρεται στα σύνορα, τη μετανάστευση, το ίδιο το ταξίδι τους. Όλη η εργασία βασίστηκε στην παραγωγή εικόνων, παγωμένες ή στατικές, σχετικά με το ταξίδι αυτό. Ξεκινώντας από τη λέξη “σύνορα” η ομάδα δούλεψε πάνω στις πρώτες εικόνες και έννοιες που συνειρμικά ήρθαν στο νου. Από εκεί γεννήθηκαν νέες εικόνες που ταυτόχρονα έδωσαν μια σειρά σκηνών. Αυτές είναι που τελικά βρίσκονται στο έργο: το ταξίδι, ο κόσμος που αφήνει κανείς πίσω του, ο αποχαιρετισμός, το παράνομο πέρασμα των συνόρων, η πρώτη ματιά στη νέα χώρα, η νέα ζωή.

Οι μαθητές δεν ταυτίζονται με κάποιο χαρακτήρα από το έργο, αντίθετα όλοι μπορούν να παίξουν όλους τους ρόλους και να αλλάξουν κατά τη διάρκεια του έργου χαρακτήρα. Όλοι είναι μετανάστες στο ταξίδι, αλλά οποιαδήποτε στιγμή είναι δυνατόν να μετατραπούν σε συνοριοφύλακα και αμέσως μετά πάλι σε μετανάστη….

Εμψυχωτής της ομάδας είναι ο Koldo Vio, σκηνοθέτης-παιδαγωγός, και βοηθοί του η Ιωάννα Τότσιου, εκπαιδευτικός, υπεύθυνη για το «Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση» και η Ειρήνη Αμπουμόγλη, ηθοποιός-θεατροπαιδαγωγός.

Παίρνουν μέρος οι νέοι:. Άγκο Άννα, Αλιχανίδου Ελένη, Αμπουσαάλα Άγια, Αμπουσαάλα Χάννα, Κάβουρα Φένια, Κομσιασβίλι Γιώργος, Κόπανος Δημήτρης, Μουτσολάρι Μαρσέλα, Μουτσολάρι Χριστίνα, Μπορισλάβοφ Καλογιάν, Μωσινιάν Ραφαέλ, Μωσινιάν Ρομπέρτο, Χατζόπουλος Βασίλης, Χατζοπούλου Λιάνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πάμε μια βόλτα σε ένα οποιοδήποτε σέρβικο χωριό

    Οι δαμασκηνιές παντού πολυφορτωμένες και ήδη μαζεμένες .  Η πιο συχνή χρήση των καρπών της : η slivovica , το εθνικό ποτό της Σερβίας . ...