Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Ένα χρόνο μετά ....πάμε Θάσο .

 

 Μου έλειψε το χρονολόγιο και είπα να το ξεσκονίσω λίγο και μια που ακόμη είμαστε σ αυτόν τον παράλογο αποκλεισμό,  ας ταξιδέψουμε μέσα από φωτογραφίες πρόσφατων ταξιδιών . 

Λέω ν αρχίσω απο το τελευταίο μου. Στη Θάσο , το φθινόπωρο, αρχές χειμώνα . Πολύ ωραία για μένα εποχή , χωρίς καθόλου κόσμο , ούτε και ζέστη . Βέβαια όλα κλειστά,  όχι μόνο λόγω τέλους της  τουριστικής περιόδου , αλλά και γιατί όλοι , μα όλοι οι ντόπιοι έχοντας λιόδενδρα -λίγα ή πάρα πολλά - ήταν εξαφανισμένοι  στους ελαιώνες τους. 

Ξεκινάμε λοιπόν με την Αλυκή Θάσου

Μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες της Θάσου  είναι η Αλυκή , αρχαιολογικός χώρος στον οποίο υπάρχουν μνημεία, αρχαία και μεσαιωνικά.
  Υπήρχε ένας σημαντικός αρχαιολογικός οικισμός που έζησε μέρες μεγάλου πλούτου, κάτι που προκύπτει  από τα διασωθέντα μνημεία. Τα σπουδαιότερα από αυτά είναι το ιερό, οι λατρευτικές σπηλιές και τα λατομεία μαρμάρων. Ο οικισμός της Αλυκής έζησε όμως τα μεγαλύτερα χρόνια ακμής στους μέσους χρόνους. Από την εποχή αυτή σώζονται τα ερείπια από δύο βασιλικές εκκλησίες που κτίσθηκαν επάνω στο ύψωμα, λίγο πριν τα λατομεία. 

Τα λατομεία και ο οικισμός εγκαταλείφθηκαν τον 7ο μ.Χ αιώνα, λόγω πειρατικών επιδρομών. Ο οικισμός ξαναγεννήθηκε μετά από πολλά χρόνια.






 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πάμε μια βόλτα σε ένα οποιοδήποτε σέρβικο χωριό

    Οι δαμασκηνιές παντού πολυφορτωμένες και ήδη μαζεμένες .  Η πιο συχνή χρήση των καρπών της : η slivovica , το εθνικό ποτό της Σερβίας . ...