Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Κάστρο Θάσου

Το Κάστρο είναι ο παλιότερος οικισμός του νησιού. Βρίσκεται στο κέντρο νησιού και απέχει 12χλμ από τα Λιμενάρια , των οποίων είναι και επίνειο . Βρίσκεται σε υψόμετρο 500μ και δεν είναι ορατό απο τη θάλασσα. Το όνομά του το πήρε από τα ερείπια του κάστρου που υπάρχει, το τείχος του οποίου κατασκευάστηκε το 1403. Από το 1900 άρχισε να ερημώνεται όταν οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στα παράκτια χωριά. Τα τελευταία χρόνια τα σπίτια επισκευάζονται από τους ιδιοκτήτες τους και χρησιμοποιούνται ως εξοχικά.

                                                    Η Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου



Το Κάστρο της Θάσου γνώρισε την μεγαλύτερη ακμή του την περίοδο μετά το 1453, όταν κυρίαρχοι ήταν οι Τούρκοι. Ήταν μια από τις πολυπληθέστερες κοινότητες του νησιού, εξαιρετικά καλά προστατευμένη από κάθε είδους επιδρομές, γι αυτό και έγινε ένας  από τους σημαντικότερους οικισμούς της Θάσου.
Για πολλούς αιώνες το Κάστρο παρέμεινε κέντρο διοίκησης, οικονομίας και πολιτισμού του νησιού, ώσπου ο ερχομός του 20ού αιώνα, που για την Θάσο σήμανε την έναρξη της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης στα Λιμενάρια κυρίως, οδήγησε στην σταδιακή του εγκατάλειψη, καθώς οι κάτοικοι αναζήτησαν εργασία στα παράλια. Μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου, το Κάστρο ήταν ένας ερειπωμένος οικισμός, μεγάλης  πολιτιστικής αξίας. 









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πάμε μια βόλτα σε ένα οποιοδήποτε σέρβικο χωριό

    Οι δαμασκηνιές παντού πολυφορτωμένες και ήδη μαζεμένες .  Η πιο συχνή χρήση των καρπών της : η slivovica , το εθνικό ποτό της Σερβίας . ...