Κυριακή, 8 Μαρτίου 2009

Ποδηλατοπορεία , εναλλακτική διαμαρτυρία

Με μεγάλη χαρά συμμετείχα σήμερα στην ποδηλατοπορία που κατέκλυσε τους δρόμους του κέντρου μα και του απόκεντρου της Θεσσαλονίκης. Ξεκινήσαμε από το Μέγαρο Μουσικής και μέσω Β. Όλγας -Τσιμισκή -Χάψα στα Λαδάδικα όπου και εδρεύει το Δασαρχείο , καταλήξαμε στον Λ. Πύργο.
Υπάρχει λοιπόν ελπίδα κάτι να αλλάξει και να ξεκουνηθούμε απο τους καναπέδες ! Ελπιδοφόρο το ότι η συμμετοχή ήταν σχετικά μεγάλη απο ανθρώπους όλων των ηλικιών. Εύγε και σε επόμενες δράσεις θα είμαστε εκεί!!!Τον τελευταίο μήνα εκτελούνται έργα οδοστρωσίας και ασφαλτόστρωσης στο δάσος του “Σέιχ Σου” Θεσσαλονίκης. Το συνολικό μήκος των δρόμων αγγίζει τα 60km. Οι υπό κατασκευή δρόμοι διέρχονται μέσα από το δάσος και δεν πρόκειται για περιφερειακές οδούς.
Μέχρι στιγμής έχουν κοπεί δεκάδες χιλιάδες δέντρων για την πλάτυνση παλαιών δασικών δρόμων, οι οποίοι πρόκειται να ασφαλτοστρωθούν, ενώ δεν έχει γίνει η απαραίτητη περιβαλλοντική μελέτη, όπως πρέπει να γίνεται για την υλοποίηση έργων σε δασικές εκτάσεις. Οι καταγραφές της πανίδας του Σέιχ Σου που διενήργησαν μη κρατικοί οργανισμοί, αποτυπώνουν με φωτογραφίες και γεωγραφικές συντεταγμένες, πλυθησμούς από 23 είδη ερπετών και αμφιβίων, τουλάχιστον 4 είδη θηλαστικών και 10άδες είδη πτηνών σπάνιων και μη, όλα είδη προστατευόμενα από την Σύμβαση της Βέρνης “για την διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης”, η οποία επιβάλλει στα κράτη-μέλη της Ε.Ε, την προστασία των οικότοπων των ειδών που βρίσκονται στις λίστες τις.
Οι καταγραφές αυτές αποδεικνύουν ότι η περιβαλλοντική μελέτη της περιοχής πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση, θα έπρεπε να είναι, τουλάχιστον, αυτονόητη. Το γεγονός ότι το έργο εκτελείται αυτή την στιγμή, χωρίς να έχει γίνει καμία μελέτη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την οικολογική ισορροπία της περιοχής, το καθιστά παράνομο και καταστροφικό για την πανίδα του μοναδικού “πνεύμονα” της Θεσσαλονίκης.
Μετά και την καταστροφική φωτιά του ‘97 που έκαψε περίπου τα 2/3 του δάσους, η αποψίλωση δεκάδων χιλιάδων δέντρων και η υλοποίηση παράνομων και καταστροφικών έργων, είναι απλά απαράδεχτη και προκλητική.
ΖΗΤΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΜΕΣΑ, να ξεκινήσει η απαραίτητη περιβαλλοντική μελέτη του δάσους.
Ζητούμε την προστασία του “πνεύμονα” της Θεσσαλονίκης από κάθε είδους παρανομία και καταστροφή. Ζητούμε τον χαρακτηρισμό του δάσους του Σέιχ Σου ως προστατευμένη περιοχή και την συστηματική αναδάσωσή του.
Αφήστε να γίνει το δάσος μας όπως ήταν πριν τον Ιούλιο του 1997.

Δεν υπάρχουν σχόλια: