Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010

ΒΟΛΤΕΣ & ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ
Το μήνυμα που έλαβα απο το πρακτορείο cycleridesgreece έλεγε τα εξής:


ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΚΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ

Η περίπτωση της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου είναι μοναδική στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για ένα υγρότοπο που δημιουργήθηκε από τη καθίζηση του εδάφους . Σήμερα η λιμνοθάλασσα καλύπτει μία έκταση 2.260 στρεμμάτων. Ο πυθμένας της λιμνοθάλασσας βρίσκεται 0,5 – 1 μέτρο κάτω από τη θάλασσα. Παρά την γενική υποβάθμιση της λιμνοθάλασσας λόγω ξηρασίας, σκουπιδιών και αποβλήτων, παραμένει μία από τις πιο σημαντικές περιοχές μέσα στην προστατευόμενη περιοχή λόγω του μεγάλου αριθμού παρυδάτιων πουλιών που μπορεί να παρατηρήσει κανείς εκεί όλες τις εποχές.

Οι εκβολές του Γαλλικού είναι μέρος του Δέλτα Αξιού, που δεσπόζει στην περιοχή, διαμορφώνει ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον. Το δέλτα φιλοξενεί 215 είδη πουλιών και προστατεύεται τόσο από τη συνθήκη Ραμσάρ, όσο και από το δίκτυο Natura 2000. Τους καλαμιώνες και τους αμμόλοφους διαδέχονται οι ατελείωτες καλλιεργημένες εκτάσεις των ορυζώνων, ενώ αγελάδες και ακόμη και άγρια άλογα βόσκουν στα βαλτώδη εδάφη. Νησίδες παρόχθιων δασών (ιτιές, σκλήθρα, λεύκες) συμπληρώνουν την εικόνα. Η πρόσβαση είναι σχετικά εύκολη, λόγω του εκτεταμένου δικτύου χωματόδρομων, που επιτρέπει στους επισκέπτες να πλησιάσουν στο δέλτα ή να βρεθούν σε διάφορα σημεία στις όχθες των ποταμών. Η οικολογική σημασία, πάντως, πρέπει να γίνει συνείδηση στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής. Παράλληλα, οι ανθρώπινες δραστηριότητες θα πρέπει να βρίσκονται σε απόλυτη συνύπαρξη με το φυσικό περιβάλλον με σκοπό την προστασία του δέλτα.

Άντε τώρα εγώ να αντισταθώ!
Δε λέω ... Αναρωτήθηκα αν θα τα καταφέρω , μια και θα ήταν η πρώτη απόπειρα για τόσο μεγάλη διαδρομή...

ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Αυτή τη φορά δεν θα χρησιμοποιήσουμε λεωφορείο, αλλά θα ξεκινήσουμε με τα ποδήλατά μας
και θα ακολουθήσουμε μία διαδρομή γενικά σε επίπεδο έδαφος, σε άσφαλτο, χωματόδρομο και ανάχωμα μέτριας επιφάνειας. Η συνολική διαδρομή είναι 35 χλμ.

ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ : ΕΥΚΟΛΟΤο εύκολο επίπεδο απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν ποδηλατούν τακτικά στη ζωή τους, απολαμβάνουν την ποδηλασία όποτε την εξασκούν. Πρόκειται για χαλαρή και ήπια ποδηλασία. Στις εύκολες ποδηλατοδιαδρομές οι συμμετέχοντες ποδηλατούν για 4-6 ώρες (με διαστήματα για ξεκούραση και φαγητό) και για μία απόσταση έως 45 χλμ., ανάλογα με το έδαφος. Αυτές οι διαδρομές είναι κυρίως επίπεδες με λίγες ανηφόρες και δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες υψομετρικές αποκλίσεις.Η απόφαση όμως πάρθηκε!!! Έφυγα....


Κυριακή πρωί, λίγο πριν την αναχώρηση απο την Πλατεία Ελευθερίας.
Άτομα 42!
Και βέβαια οι συνοδοί μας , ο Δημήτρης με το τζιπ και ο Gareth πανταχού παρόν!

Και ανάμεσα τους ο νεαρότερος... ο 16χρονος μαθητής μου ο Ραφαήλ, μετονομασμένος για τη διαδρομή μας , σε ΚΟΝΤΕΡ μου!

Και η μασκώτ της εκδρομής...
Ο πιο άνετος της παρέας...

Η πρώτη στάση για ξεκούραση στο Καλοχώρι, 11 κμ απο το σημείο αναχώρησης
δεν είναι πανέμορφα;Να και οι αγαπημένες μου πλάβες,
παρότι δεν είναι λίμνη
Είμασταν και τυχεροί , μια που ανταμώσαμε μια πολυπληθή παρεούλα απο flamingos!

νησίδες καταφύγια πουλιών


σταχτοτσικνιάδες


Και έφτασε η ώρα για το πικνικ, που καθότι για μένα η πρώτη φορά δεν ήξερα τι σημαίνει...


Όλα τέλεια οργανωμένα, σπιτικά μαγειρεμένα , φροντισμένα στην εντέλεια.
Gareth, ένα πολύ μεγάλο μπράβο και δύο τουλάχιστον ευχαριστώ!!


Και όπως πολύ σωστά μπορεί, όποιος με ξέρει, να υποθέσει μάζεψα βεβαίως βεβαίως και το φρεσκότατο χαμομηλάκι , που τμήμα του ήδη έχει μπει στο ελαιόλαδο για να εκχυλιστεί και το υπόλοιπο ξεραίνεται σε μέρος σκιερό και δροσερό!Εντυπωσιάστηκα με τα άπειρα και ιδιαίτερα καρδαμωμένα γαιδουράγκαθα.


Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία και βέβαια καθόλου ευκαταφρόνητα τα χιλιόμετρα που για πρώτη φορά και με τόση ζέστη κατάφερα να διανύσω. Γύρω στα 30-32, σωστα δε λέω Ραφαήλ;

Και καθόλου ντροπή που ζήτησα απο τον ευγενέστατο Δημήτρη να φορτώσει το παδήλατο μου στο τρέιλερ και μένα στη θέση του συνοδηγού για την επιστροφή απο το Καλοχώρι!
Όλα λοιπόν πολύ όμορφα και αναμένω την επόμενη εξόρμηση!!!

4 σχόλια:

Roadartist είπε...

apla yperoxa!!!

to dahonaki ta katafere kai se ebgale asproprosopi???

:)

k se alla panemorfa!

claire είπε...

Δεν τόλμησα να πάω με το Dahon και πολύ καλά έκανα, γιατί θα το ταλαιπωρούσα πάρα πολύ.Αλλά το ότι χρησιμοποιησα MTB ταλαιπώρησε πολύ τη μέση μου , καθότι το τιμόνι χαμηλά!Δεν πειράζει, ξαναίσιωσα...

Κωνσταντινιά είπε...

Ακούγεται θαυμασια εμπειρία!
Και δεν θα έλεγα πως έχεις ασθενείς αντιστάσεις, αλλά ότι δεν αντιστέκεσαι στις προκλήσεις.

καλημέρα είπε...

Μπράβο Κλαίρη, πάλι ωραία πραγματα έκανες!
Και βεβαια οι φωτογραφίες σου, ειδικά οι κοντινές, εχεις και μια αδυναμία, υπέροχες.
Χμ, να σου πω... στο πελίτι φετος ήρθαν δυο παιδιά με ποδήλατο από Θεσσαλονίκη, τι λες; του χρόνου θα το δοκιμάσεις;
Φιλιά πολλά