Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Επίσκεψη στην Αδριανούπολη


Οδοιπορικό:                    Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη: 325 χλμ.
Αλεξανδρούπολη - Καστανιές: 120 χλμ.
Καστανιές - Αδριανούπολη: 10 χλμ.

Καιρός : Υγρός , ομιχλώδης., χαμηλές θερμοκρασίες

Η Αδριανούπολη, χτισμένη από τον Αδριανό το 125 μ.Χ. στη θέση της θρακικής πόλης Ουσκαμάδα, έγινε κέντρο συγκοινωνιών και εμπορίου, ρόλο που κράτησε μέχρι σήμερα. Ο Αδριανός την ανακαίνισε και την εξωράισε με υδραγωγεία, λουτρά, αγορά κ.λπ. Κατά τα βυζαντινά χρόνια, πήρε την ονομασία Ορεστιάδα.

Με την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Αδριανούπολη έγινε πεδίο βίαιων συγκρούσεων μεταξύ Τούρκων, Ρώσων και Βουλγάρων. Σε αυτήν συνήφθη και η περίφημη Συνθήκη της Αδριανούπολης (1829), τη χρονιά της κατάληψης της πόλης από τους Ρώσους, που καθιέρωσε την ανεξαρτησία της Ελλάδας και την απελευθέρωση διαφόρων ηγεμονιών του Δούναβη.
Μετά το Ρωσοτουρκικό Πόλεμο (1877 - 1878) κατά τον οποίο ο Μεγάλος Δούκας Νικόλαος έφτασε μέχρι τον Αγιο Στέφανο (Γιεζίλκιοϊ), στις πύλες της Κωνσταντινούπολης, το Συνέδριο του Βερολίνου επέστρεψε την Αδριανούπολη στους Τούρκους.
Με την Συνθήκη των Σεβρών η Αδριανούπολη πέρασε σε ελληνικά χέρια μέχρι τις 24 Ιουλίου 1923, οπότε υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάννης και η πόλη ξαναπέρασε στην Τουρκία.
Η Συνθήκη της Λωζάννης υπεγράφη μετά την ήττα του ελληνικού στρατού στην Μικρά Ασία και είναι αυτή που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας. Η Ελλάδα -ελλείψει χρημάτων- υποχρεώθηκε να πληρώσει σε γη τις πολεμικές επανορθώσεις. Αυτό έγινε με επέκταση των τουρκικών εδαφών της Ανατολικής Θράκης και με την παραχώρηση των νήσων Ιμβρου και Τενέδου με τον όρο ότι θα διοικούνταν με ευνοϊκούς όρους για τους Ελληνες. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχασε την ιδιότητα του Εθνάρχη και το Πατριαρχείο τέθηκε υπό ειδικό διεθνές νομικό καθεστώς.
Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία παραιτήθηκε απ' όλες τις διεκδικήσεις για τις παλιές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εκτός των συνόρων της και εγγυήθηκε τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία. Με ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποφασίστηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή μειονοτήτων από τις δύο χώρες και η αποστρατιωτικοποίηση κάποιων νησιών του Αιγαίου.
http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_taxworld_1_16/01/2009_263531

 Περιδιαβαίνοντας το κέντρο της πόλης...




 Και βέβαια κλειστές αγορές, μια που είμαστε στην Ανατολή.




 Ωραίος πεζόδρομος στην αγορά
Ένα απο τα παλιά και σχετικά διατηρημένα σπίτια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πάμε μια βόλτα σε ένα οποιοδήποτε σέρβικο χωριό

    Οι δαμασκηνιές παντού πολυφορτωμένες και ήδη μαζεμένες .  Η πιο συχνή χρήση των καρπών της : η slivovica , το εθνικό ποτό της Σερβίας . ...