Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012

ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ… ΦΥΣΙΚΟΣ ΣΤΟ CERN ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ!


120 μαθήτριες και μαθητές Λυκείου  επισκεφθηκαν τον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. και έγιναν  για μια μέρα, φυσικοί σωματιδίων αναλύοντας πραγματικά δεδομένα από τον καινούριο και ισχυρό Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή (Large Hadron Collider, LHC) που βρίσκεται στο εργαστήριο CERN, στη Γενεύη.

Η εκδήλωση  πραγματοποιηθηκε την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012  και οργανώθηκε, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, από τον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του Α.Π.Θ.

Περισσότερα από 70 Λύκεια της Βόρειας Ελλάδας εκδήλωσαν ενδιαφέρον και ήμασταν ένα απο τα τυχερά λύκεια που πήραμε μέρος.

Οι μαθητές  μου πέρασαν  μια ολόκληρη μέρα με ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές του Τομέα και θα εργάστηκαν μαζί τους για να ψάξουν ανάμεσα στις τροχιές των σωματιδίων για να “ξανα-ανακαλύψουν” το σωματίδιο Ζ, το φορέα της ασθενούς δύναμης, έχοντας πάντα τα μάτια τους ανοιχτά και για κάτι καινούριο, όπως να ψάξουν ανάμεσα στις τροχιές των σωματιδίων για το φευγαλέο σωματίδιο Higgs!


Η εκδήλωση στο Α.Π.Θ. είναι μέρος των διεθνών ημερίδων που οργανώνονται κάθε χρόνο το Μάρτιο. Η εφετινή διοργάνωση των Masterclasses στη Φυσική Σωματιδίων (“8th International Particle Physics Masterclasses 2012”) πραγματοποιείται από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 24 Μαρτίου 2012, και συμμετέχουν περίπου 120 Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από 31 χώρες του κόσμου που ανοίγουν τις πόρτες τους σε πάνω από 8.000 μαθητές Λυκείου για να τους κάνουν, για μια μέρα, φυσικούς σωματιδίων. 

Πολύ σημαντική εμπειρία  για τους μαθητές μας. Καλή συνέχεια στην σημαντική αυτή πρωτοβουλία του Πανεπιατημίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: