Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014

Το μοναστήρι της Παναγίας της Φιλερήμου

 Ο λόφος της Φιλερήμου,  όπου φτάνει κανείς μέσω του χωριού Τριάντα κι αφού διανύσει ένα καταπράσινο πευκοδάσος, βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού της Ρόδου, έχει ύψος 267 μέτρα και είναι τουριστικά ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία στη Ρόδο.
 
H εκκλησία της Μονής της Φιλερήμου. 

Aφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή, που χτίστηκε απο τους Ιππότες στη θέση της παλαιότερης βυζαντινής εκκλησίας και αναστηλώθηκε στη σημερινή του μορφή από Ιταλούς αρχαιολόγους.
 Η Εικόνα της Παναγίας της Φιλερήμου

Θεωρήθηκε ότι είναι έργο του Αποστόλου και  Ευαγγελιστού Λουκά, αλλά η ιστορία της εικόνας φαίνεται να ξεκινά  από τον  11ο αιώνα.  Το πρόσωπο της Παναγίας είναι ζωγραφισμένο στον καμβά, που έπειτα εφαρμόστηκε  στην ξύλινη επιφάνεια.
Η εικόνα αφού περιπλανήθηκε ανα τους αιώνες,  από το 2002,  βρίσκεται  στο Μπλε Παρεκκλήσι του Εθνικού Μουσείου του Μαυροβουνίου.
 

 Σχετικά με το λόφο της Φιλερήμου επικράτησαν δύο μύθοι. Ο μύθος του Φόρβαντος, ενός περιπλανώμενου ο οποίος κλήθηκε από τους Ρόδιους για να τους σώσει από τα φίδια και τελικά εγκαταστάθηκε στο Φιλέρημο και η ιστορία της Βασιλοπούλας που καταδιοκώμενη από τους εχθρούς αυτοκτόνησε στο Φιλέρημο πέφτοντας στο γκρεμό


 Η θέα απο το λόφο , όσο φτάνει το μάτι και η υγρασία της ατμόσφαιρας, εξαιρετική.Δεν υπάρχουν σχόλια: