Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Δημοτική Πινακοθήκη της Ρόδου

 

Η Δημοτική Πινακοθήκη της Ρόδου στεγάζεται σε ένα ωραίο κτίριο στην πλατεία Σύμης, στην είσοδο της Μεσαιωνικής πόλης και ιδρύθηκε το 1962 από τον τότε Νομάρχη Δωδεκανήσου και σπουδαίο ερευνητή της Νεοελληνικής Ζωγραφικής, Ανδρέα Ιωάννου.
Σήμερα η Πινακοθήκη περιλαμβάνει μια από τις πλέον αντιπροσωπευτικές και ως εκ τούτου και πλέον έγκυρες συλλογές της Ελληνικής ζωγραφικής και χαρακτικής του 20ου αιώνα. Δεν υπάρχει σημαντικός Έλληνας ζωγράφος που δημιούργησε τον περασμένο αιώνα, που να μην αντιπροσωπεύεται με κάποιο, ή κάποια έργα του και μάλιστα με εκείνα που ανήκουν στα χαρακτηριστικά της συνολικής προσφοράς του. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εικαστικών που παρουσιάζονται στο Μουσείο γεννήθηκαν μετά το 1863.







 Ενδεικτικά Έλληνες δημιουργοί που αντιπροσωπεύονται στην συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης είναι οι: Μαλέας, Κόντογλου, Παρθένης, Θεόφιλος, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Σπυρόπουλος, Βασιλείου, Φασιανός, Γαΐτης, Μπότσογλου, Κεσσανλής, Μόραλης, Τσαρούχης, Διαμαντόπουλος, Λύτρας, Γουναρόπουλος, Εγγονόπουλος και πολλοί ακόμα που τα έργα τους παρουσιάστηκαν σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνολικά περισσότεροι από 150 καλλιτέχνες, με εκατοντάδες έργα τους.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πάμε μια βόλτα σε ένα οποιοδήποτε σέρβικο χωριό

    Οι δαμασκηνιές παντού πολυφορτωμένες και ήδη μαζεμένες .  Η πιο συχνή χρήση των καρπών της : η slivovica , το εθνικό ποτό της Σερβίας . ...