Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

"Λαϊκό Σανατόριο Ασβεστοχωρίου Ούτε Μια Αναπνοή Χαμένη"

                                                 
Η θεατρική ομάδα Ληνός του νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου»,
με συνεργασίες φίλων παρουσιάζει τον τέταρτο κύκλο των παραστάσεων του έργου της Χαρούλας Αποστολίδου
"Λαϊκό Σανατόριο Ασβεστοχωρίου Ούτε Μια Αναπνοή Χαμένη"
Από 24 έως 27 Μαρτίου 2016, ώρα 20:30
στον χώρο πολιτισμού «Μπενσουσάν Χάν» , Εδέσσης 6 στα άνω Λαδάδικα


ΤΟ ΕΡΓΟ
Το φώς και το σκοτάδι ως συστατικά στοιχεία της φύσης συνυπάρχουν και εναλλάσσονται, όπως η εισπνοή εναλλάσσεται με την εκπνοή. Το φώς και η εισπνοή θεωρούνται ζωοδοτικά στοιχεία. Όχι όμως αυθύπαρκτα. Η συνειδητοποίηση της ύπαρξής τους προϋποθέτει τη σύγκριση και συνύπαρξη τους με το σκοτάδι και την εκπνοή.
Αυτή τη συνύπαρξη θέλει να προσφέρει στους μετέχοντες της παράστασης «Λαϊκό Σανατόριο Ασβεστοχωρίου. Ούτε μια αναπνοή χαμένη» η θεατρική ομάδα «Ληνός» του νοσοκομείου Γεώργιος Παπανικολάου, μέσα από το κείμενο της Χαρούλας Αποστολίδου.
Η ιδέα για την παράσταση και το θέμα της έγινε γρήγορα ανάγκη για τα μέλη της ομάδας. Οι ιστορίες που θα διαχειριστούν την εναλλαγή φωτός και σκότους ανακαλύφθηκαν κάτω από την αχλή του χρόνου από τα μέλη της ομάδας, προσφέρθηκαν ως αργιλώδης πρώτη ύλη στη συγγραφέα κι εκείνη έπλασε το λόγο χρησιμοποιώντας για υλικά φως, σκοτάδι και αναπνοές.
Στην παράσταση εμπεριέχονται με σεβασμό αιχμηρές ιστορικές στιγμές της περιοχής, εμπλεκόμενες με προσωπικές ιστορίες ανθρώπων, με άξονα τις αιτίες, τη δημιουργία και την ύπαρξη του Λαϊκού Σανατορίου Ασβεστοχωρίου.
Η ομάδα στους προηγούμενους τρείς κύκλους των παραστάσεων επέλεξε την ερειπωμένη 2η πτέρυγα του πέτρινου κτηρίου του πρώην Σανατορίου για τη φιλοξενία του δράματος, αισθανόμενη ότι εκεί μπορούν να ακουστούν πιο ηχηρά οι σιωπηλές κραυγές των συνανθρώπων μας, που βίωσαν και θα βιώσουν το σκοτάδι του κοινωνικού αποκλεισμού και του στιγματισμού.
Για τον τέταρτο κύκλο επιλέχθηκε το Χάνι του Μπενσουσάν ως ένας χώρος υποδοχής και προσωρινής διαμονής, που η ομάδα πιστεύει ότι συμβολίζει την εφήμερη και φθαρτή ταυτότητα που αναζητούν οι χαρακτήρες του έργου, στην πορεία τους προς την προσωπική και κοινωνική αποκατάσταση του αποκλεισμού τους. Στον κύκλο αυτό ειδικά, έγιναν τροποποιήσεις στην δομή και τη ροή του έργου, με σκοπό την ενσωμάτωση νέων μηνυμάτων και συναισθημάτων.
Μέσα από την προσπάθεια της η ομάδα Ληνός θέλει να προσφέρει στους μετέχοντες της παράστασης και το φως και το σκοτάδι.
Για να μη πάει «ούτε μια αναπνοή χαμένη…»


Η ΟΜΑΔΑ ΛΗΝΟΣ
Η θεατρική ομάδα του νοσοκομείου Γεώργιος Παπανικολάου δημιουργήθηκε το 1991 και έδωσε την πρώτη της παράσταση με το έργο του Μ. Κορρέ «Το διπλανό κρεβάτι». Την ομάδα αποτελούν εργαζόμενοι κάθε εργασιακής ιδιότητας του νοσοκομείου. Η ομάδα δημιουργήθηκε με σκοπό να καταργήσει τεχνητούς διαχωρισμούς ανάμεσα στους εργαζόμενους του νοσοκομείου και να αποτελέσει τόπο συνάντησης για ανθρώπους και αφορμή ώσμωσης χαρακτήρων και εμπειριών.
Στόχος το ανέβασμα ποιοτικών θεατρικών παραστάσεων όχι μόνο στη πόλη μας, αλλά κυρίως μακριά από αυτήν, σε ανθρώπους που δεν θα είχαν αλλιώς την ευκαιρία να γνωρίσουν το θέατρο στον τόπο τους.
Κοινό σημείο αναφοράς η διάθεση υπέρβασης της φθοροποιού καθημερινότητάς μας σ΄ ένα χώρο φύσει αναλωτικό, όπως το νοσοκομείο. Αποφασίσαμε να δώσουμε το όνομα ΛΗΝΟΣ στην ομάδα, γιατί όπως ο χυμός διαφορετικών σταφυλιών δίνει στη διαδρομή από το πατητήρι ως το ποτήρι το κρασί, έτσι και τα μέλη της ομάδας καταθέτουν τη δική τους επίγευση στο τελικό αποτέλεσμα θεατρικής διαδρομής.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σκηνοθεσία: Βούλα Γεωργιάδου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Έφη Καλαϊτζίδου, Λουκάς Δαγδηλέλης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση - Τσέλο: Χρήστος Συκιώτης
Σκηνικές και εικαστικές παρεμβάσεις: Σοφία Σκουλίδη

Στην παράσταση εμφανίζονται κατά σειρά: Λουκάς Δαγδηλέλης, Βαγγέλης Μίχος, Σταύρος Μπαρτζόκας, Κατερίνα Φωτιάδου, Γεράσιμος Μπαμίχας.
Η είσοδος είναι δωρεάν με ελεύθερη και προαιρετική οικονομική συνεισφορά.
Λόγω ιδιαιτερότητας της δομής της παράστασης και του χώρου, θα τηρηθεί αυστηρά περιορισμένος αριθμός θεατών έως 30 άτομα.
Παρακαλούμε να γίνεται οπωσδήποτε τηλεφωνική κράτηση θέσεων.
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6979925763

Παραστάσεις
Πέμπτη 24/03/2016, ώρα 20:30
Παρασκευή 25/03/2016, ώρα 20:30
Σάββατο 26/03/2016, ώρα 20:30
Κυριακή 27/03/2016, ώρα 20:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πάμε μια βόλτα σε ένα οποιοδήποτε σέρβικο χωριό

    Οι δαμασκηνιές παντού πολυφορτωμένες και ήδη μαζεμένες .  Η πιο συχνή χρήση των καρπών της : η slivovica , το εθνικό ποτό της Σερβίας . ...