Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Παναγία η Σικελιά και τα Αυγώνυμα

 Η Μονή της Παναγίας "Σικελιάς" βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, σε απόσταση 3 περίπου χιλιομέτρων δυτικά του οικισμού της Έξω Διδύμας, στο χωματόδρομο που παλιότερα συνέδεε την πόλη της Χίου με τον οικισμό της Καλαμωτής.
 Η πρώτη και μοναδική αναφορά στις πηγές για τη Μονή της Παναγίας "Σικελιάς" βρίσκεται στο κείμενο της Συνθήκης παράδοσης της Χίου στους Γενουάτες, του 1346. Καμία πληροφορία δεν έχουμε για τη Μονή στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. 


Μικρός μονόκλιτος βυζαντινός ναός, σταυροειδής με τρούλο.

 Αυγώνυμα
Μεσαιωνικό χωριό στην καρδιά της Χίου και σε απόσταση 16 χ.μ. από την πόλη της Χίου σε μια ιδιαίτερη διαδρομή με πευκόδασος.   Το χωριό είναι χτισμένο σε ύψος περίπου 500 μέτρων. Ιδρύθηκε και κατοικήθηκε από τους εργάτες της Νέας Μονής τον 11ο αιώνα μ.Χ. Συγκαταλέγεται στα Μεσαιωνικά χωριά του νησιού με τον ιδιότυπο φρουριακό αρχιτεκτονικό ρυθμό τους.

 Τα σπίτια είναι χτισμένα από πέτρα και με μικρά παράθυρα τα οποία χρησιμοποιούνταν για να προστατεύονται από τις πειρατικές επιδρομές κατά τον Μεσαίωνα. Ακόμα και σήμερα διατηρούν την αρχιτεκτονική του παρελθόντος.  Τα περισσότερα σπίτια είναι όμορφα αναπαλαιωμένα και κατοικούνται από λιγοστούς εναπομείναντες μόνιμους κατοίκους του χωριού.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πάμε μια βόλτα σε ένα οποιοδήποτε σέρβικο χωριό

    Οι δαμασκηνιές παντού πολυφορτωμένες και ήδη μαζεμένες .  Η πιο συχνή χρήση των καρπών της : η slivovica , το εθνικό ποτό της Σερβίας . ...