Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Ασφοντυλίτης

Ασφοντυλίτης

Είναι ένας ερειπωμένος αγροτικός οικισμός που κρατάει στοιχεία από τους πρώιμους ιστορικούς  χρόνους. Βρίσκεται στο  μέσο περίπου του παλαιού μονοπατιού που ένωνε την Χώρα της Αμοργού με την Μονή Χοζοβιώτισσας και την περιοχή της Αιγιάλης.


Ίσως το όνομά του του οικισμού προήλθε από τους “ασφοδέλους” που σχημάτιζαν χαλί στρωμένο την εποχή που υποδέχονταν τους εποχιακούς του κατοίκους. Ο Ασφοντυλίτης αποτελεί τον μεγαλύτερο αγροτικό συνοικισμό της Αμοργού στο βόρειο ορεινό διαμέρισμα της Αιγιάλης.
Πρόκειται για ένα πέτρινο χωριό με πλούσια ιστορία, εγκαταλελειμμένο από τους αγρότες και κτηνοτρόφους που το κατοικούσαν μέχρι τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Ανάμεσα στα ερειπωμένες αγροικίες και τις φραγκοσυκιές  συναντήσαμε πάνω  από 200 βραχογραφίες με βιολιτζήδες,  μουσικούς και  χορευτές τους οποίους φαίνεται να θαύμαζε ένας κάτοικος του χώριου ο οποίος λέγεται ότι γεννήθηκε πριν το 1900. 













                                                                        Ατελείωτη θέα !









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πάμε μια βόλτα σε ένα οποιοδήποτε σέρβικο χωριό

    Οι δαμασκηνιές παντού πολυφορτωμένες και ήδη μαζεμένες .  Η πιο συχνή χρήση των καρπών της : η slivovica , το εθνικό ποτό της Σερβίας . ...