Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

Αρχαιολογικό Μουσείο



Για να ξεφύγω απο το βαρύ κλίμα των ημερών και να κάνω κάτι τελείως διαφορετικό , μα και εποικοδομητικό, είπα να ενταχθώ στους φίλους της Καλημέρας http://kalimera958fm.blogspot.com/και να ακολουθήσω την Κυριακάτικη ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η παρέα της Καλημέρας , με ηθικό αυτουργό και αρχηγό βεβαίως βεβαίως την Αναστασία, έχει επισκευθεί οργανωμένα παρα πολλούς πολιτιστικούς , μα και περιβαλλοντικούς χώρους της πόλης μας.

Ήρθε λοιπόν η ώρα μου να τους προσεγγίσω και να μοιραστώ μαζί τους την εξαιρετική ξενάγηση της καταπληκτικής Τζένης Γεωργάκη.


Κια βέβαια ο στόχος αυτής της σύντομης διαδρομής είναι η ευαισθητοποίησης , ώστε να πάμε ξανά και ξανά .

Πέντε ενότητες συνθέτουν τη νέα εκθεσιακή πρόταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, μέσω της οποίας ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τον κόσμο της αρχαίας Μακεδονίας, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της.
Η έκθεση παρουσιάζει ευρήματα σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους ο προϊστορικός άνθρωπος, από τα νεολιθικά χρόνια και μετά, αντιμετώπισε τις βιοτικές του ανάγκες: τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, το κυνήγι, την κατασκευή των εργαλείων του, την αποθήκευση των προϊόντων του, το μαγείρεμα, την υφαντική, την κεραμική κτλ

Στην ενότητα "Προς τη γένεση των πόλεων" παρουσιάζονται υλικά κατάλοιπα από οικισμούς και νεκροταφεία της εποχής του Σιδήρου (1100-700 π.Χ.), στην περιοχή που εκτείνεται ανάμεσα στον Άθωνα και τον Όλυμπο. Στον Καστανά, τη Φιλαδέλφεια, την Άσσηρο, την Τούμπα Θεσσαλονίκης και αλλού, ιδρύονται ή ανασυγκροτούνται οικισμοί που χαρακτηρίζονται από αυτάρκεια και ελέγχουν τις πηγές πλούτου του τόπου.
Η ενότητα "Στη Μακεδονία από τον 7ο αι. π.Χ. ως την ύστερη αρχαιότητα", αναδεικνύει όψεις του δημόσιου και ιδιωτικού βίου των αρχαίων Μακεδόνων





Τον ξεχωριστό ρόλο που διαδραμάτισε η Θεσσαλονίκη, κυρίως στα ρωμαϊκά χρόνια, ανασυνθέτει η ενότητα "Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας μητρόπολις".









Η ενότητα "Ο Χρυσός των Μακεδόνων" παρουσιάζει τη σημασία του χρυσού στον πολιτισμό της αρχαίας Μακεδονίας, κυρίως των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων.
































1 σχόλιο:

καλημέρα είπε...

Κλαίρη μου, το επιτόπιο ρεπορταζ και με φωτό παρακαλώ, άψογο!

Πολλά πολλά φιλιά!

Πάμε μια βόλτα σε ένα οποιοδήποτε σέρβικο χωριό

    Οι δαμασκηνιές παντού πολυφορτωμένες και ήδη μαζεμένες .  Η πιο συχνή χρήση των καρπών της : η slivovica , το εθνικό ποτό της Σερβίας . ...