Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Η θαλασσινή πολιτεία...

Ο Θεόφιλος Γκωτιέ, ο περιηγητής που επισκέφθηκε το νησί στις αρχές του 19ου αιώνα, έγραφε: “Η Σύρος … είναι περίπου ο ομφαλός της Ελλάδος, η πρωτεύουσα της κομψότητας και της αρχοντιάς. Ποιος αλήθεια θα φανταζόταν ότι θα συναντούσε τον κόσμο αυτό φυτεμένο σ’ ένα βραχονήσι του Αιγαίου!”.

Άπειρα μνημειακά αρχιτεκτονικά κτίσματα στέκονται και καμαρώνουν περήφανα ακόμα σήμερα στην Ερμούπολη. Καλλιμάρμαρα δημόσια κτίρια, αρχοντικά με ολομάρμαρες προσόψεις και πλούσιο αρχιτεκτονικό διάκοσμο είναι θαυμαστά αριστουργήματα τέχνης και ομορφιάς.





Τα Βαπόρια, πάνω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Η πλούσια συνοικία με τα επιβλητικά αρχοντικά που αγναντεύουν το πέλαγος. Τα περισσότερα μέγαρα ανήκαν σε εφοπλιστές και βιομηχάνους και είναι γεμάτα τοιχογραφίες και οροφογραφίες.


Η θέα απο την Άνω Σύρο

Περιδιαβαίνοντας στα σοκάκια της Άνω Σύρου.




2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα από Άη Στράτη.
Είχαμε πρωτο-επικοινωνήσει μέσα από το blog αυτό πριν την παράσταση στο "Άνετον". Εκεί γνωριστήκαμε και μιλήσαμε πάλι στο Τελλόγλειο.
Ο λόγος που επικοινωνώ είναι για να σας πω ότι σήμερα, στον Άη Στράτη, έγιναν τα "Σαράντα" του Μανώλη, του γνωστού Μανώλη από το θεατρικό σας. Με πολύ κόσμο συγκινημένο, που τον αγαπούσε.
Γιάννης Κουτσουρίδης

claire είπε...

Καλοτάξιδος ο Μανώλης που αρχικά γνωρίσαμε μέσα απο τα δραματοποιημένα κείμενα και στη συνέχεια απο κοντά και μας συγκίνησε τόσο!
Το νησί σας , έτσι όπως είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε με συντρόφευε το χειμώνα που μας πέρασε και σίγουρα ’έγραψε‘ στην ψυχή μου.Είμαι σίγουρη οτι κάποια μέρα θα ξανάρθω για να ταξιδέψω στο παρόν αλλά και στο παρελθόν του.
Να είστε πάντα καλά

Πάμε μια βόλτα σε ένα οποιοδήποτε σέρβικο χωριό

    Οι δαμασκηνιές παντού πολυφορτωμένες και ήδη μαζεμένες .  Η πιο συχνή χρήση των καρπών της : η slivovica , το εθνικό ποτό της Σερβίας . ...