Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Μουσείο μαστίχας


 Το Μουσείο Μαστίχας Χίου που  προστέθηκε στο δίκτυο θεματικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), βρίσκεται στα Μαστιχοχώρια, στη νότια Χίο, κοντά στο Πυργί. Τα Μαστιχοχώρια είναι το μοναδικό μέρος όπου «δακρύζει ο σχίνος» (ποικιλία pistacia lentiscus Chia) και παράγεται η μαστίχα, αν και σχίνοι υπάρχουν σε όλη τη Μεσόγειο.

 Τα κτίριο, ωραιότατης αισθητικής,  αναπτύσσεται σε έκταση 3.270 τ.μ., είναι χτισμένο σε 12 στρέμματα από τα οποία τα 5 είναι μαστιχώνας.
 Η πρώτη ενότητα της μόνιμης έκθεσης δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη μαστίχα, τον σχίνο και την καλλιέργειά του.


 Οι γυναίκες παίζουν σημαντικό ρόλο σε όλα τα στάδια, φυσικά και στον καθαρισμό.



Όπου υπάρχουν σχίνοι στο νησί μοσχοβαλά παντού η μαστίχα!
 Και βέβαια μόνο μαθαίνοντας όλη την πορεία αυτής της εκπληκτικής ρητίνης αντιλαμβάνεται κανείς την ανεκτίμητη αξία της στο διάβα του χρόνου .

3 σχόλια:

Γιάν. Μαλ. είπε...

Η ΕΤΒΑ είχε ξεκινήσει τα θεματικά μουσεία και η διάδοχός της Τράπεζα Πειραιώς τα διατηρεί αλλά και τα επεκτείνει. Άρα, πρόσθεσε ακόμα ένα διαμαντάκι στο σχετικό δίκτυο: Ελιά και λάδι, μετάξι, κεραμοποιία και υδροπονία, μάρμαρο και τώρα μαστίχα (εκτός κι αν ξεχνάω κάποιο). Με εξαιρετική πάντοτε δουλειά.

Γιάννης είπε...

Κι έτσι που έγινε τώρα με τις φωτιές, για κάποια χρόνια μόνο στο μουσείο θα μπορεί να βλέπει κανείς τις σχετικές δραστηριότητες :(

claire είπε...

Γιάννη μου, απο τη στιγμή που άκουσα για τη φωτιά στη Χίο έχει παγώσει το μέσα μου. Όλα τα εξαιρετικά μέρη που επισκέφτηκα , να προχθες , έγιναν στάχτη! Και οι παπούδες που συνάντησα και μιλούσαμε και μου έδειχναν τα πως και γιατί της μαστίχας, έτσι σε μια στιγμή αντίκρυσαν το βιός τους κάρβουνο.Και απ οτι μου είπαν η φωτιά ξεκίνησε απο στύλο της ΔΕΗ κ έκτοτε συνέχε3ια ακούω οτι είναι ο πιό κοινός τρόπος εκδήλωσης μιας φωτιάς.

Πάμε μια βόλτα σε ένα οποιοδήποτε σέρβικο χωριό

    Οι δαμασκηνιές παντού πολυφορτωμένες και ήδη μαζεμένες .  Η πιο συχνή χρήση των καρπών της : η slivovica , το εθνικό ποτό της Σερβίας . ...