Κυριακή 4 Μαΐου 2008

Σοφία Βέμπο-Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης


Κυριακάτικη εξόρμηση εντός πόλης αυτή τη φορά.
Προ ημερών δέχτηκα πρόσκληση από την Κατερίνα Πετρίδου, φωτογράφο, συλλέκτρια, δημιουργό και υπεύθυνη της έκθεσης " Σοφία Βέμπο - Τραγούδαγε την Ελλάδα κι όλη η Ελλάδα τραγουδούσε μαζί της" για επιτόπια ξενάγηση στο Πολεμικό Μουσείο. Ένιωσα πραγματικά ντροπή, γιατί δεν γνώριζα την ύπαρξη αυτού του μουσείου της πόλης , αλλά με παρηγόρησε η ίδια , λέγοντας μου ότι δυστυχώς δεν είμαι η μόνη που το αγνοεί.

Καταπληκτικό κτίριο του 1900, επιτέλους αξιοποιημένο και προσβάσιμο στον κόσμο.Βρίσκεται στο πίσω μέρος του Γ΄Σώματος Στρατού και έχει ωραιότατο περιβάλλοντα χώρο.






Η παραπάνω έκθεση παρουσιάζει στο κοινό σπάνια χειρόγραφα, γράμματα, ανέκδοτες φωτογραφίες , παρτιτούρες, πλάκες γραμμοφώνου, προγράμματα θεάτρου , λευκώματα και προσωπικά αντικείμενα της Βέμπο, από τη συλλογή της Κατερίνας Πετρίδου, προσωπικής φίλης της "Τραγουδίστριας της Νίκης".



Ευχαριστήθηκα πολύ την ξενάγηση , γιατί είδα και έμαθα πολλά για τη ζωή και την πολυποίκιλη δράση της γυναίκας θρύλου. Αξίζει τον κόπο να γνωρίσετε κι εσείς το καινούριο(για μένα τουλάχιστον) αυτό μουσείο και να πάρετε μια γεύση ιστορίας.

2 σχόλια:

καλημέρα είπε...

Πάλι τριγυρίζεις και καλά κάνεις! Ούτε εγώ δεν έχω πάει. Να την δούμε και αυτήν την πρόταση, αν και να σου πω την αλήθεια, άρχισα να αγχώνομαι γιατί μαζεύτηκαν πολλά και το καλοκαίρι είναι μια ανάσα κοντά, να δούμε τι θα προλάβουμε να κάνουμε...

reader είπε...

Μένω Αθήνα και δυστυχώς δεν μπορώ να το επισκεφθώ. Ωστόσο χαίρομαι όταν βλέπω στα blogs τόσο ενδιαφέρουσες αναρτήσεις.
Χάρηκα που σε βρήκα, καλό σου βράδυ!

Πάμε μια βόλτα σε ένα οποιοδήποτε σέρβικο χωριό

    Οι δαμασκηνιές παντού πολυφορτωμένες και ήδη μαζεμένες .  Η πιο συχνή χρήση των καρπών της : η slivovica , το εθνικό ποτό της Σερβίας . ...