Τρίτη, 17 Ιουνίου 2008

Εκείνα τα χρόνια , παιδί μου , στον Άη Στράτη....
Έφτασε η μέρα που εδώ και μήνες περιμέναμε. Το σάλπισμα του καραβιού που θα μας ταξιδέψει μεσοπέλαγα απο Καβάλα στον Αη Στράτη θα ακουστεί το απομεσήμερο της Πέμπτης 19 Ιουνίου. Τι πάμε να κάνουμε εκεί; Μα να παρουσιάσουμε τη φετεινή δουλειά μας.
Ποιά δουλειά, ποιοί εμείς, γιατί εκεί .... Θα προσπαθήσω να εξηγήσω τι εννοώ.
Κάπου στα τέλη Οκτώβρη έφτασε πρόσκληση στα σχολεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης για τη συγκρότηση της θεατρικής ομάδας εκπαιδευτικών, «Η Παιδεία … τέχνας κατεργάζεται».

Όσοι λοιπόν είχαμε είτε περιέργεια , είτε λίγη τρέλλα , είτε απλά διάθεση να παίξουμε και να περάσουμε καλά συγκεντρωθήκαμε στο 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο- Λύκειο Τούμπας . Συνολικά 42 συνάδελφοι , όλων των ειδικοτήτων και υπο την σκηνοθετική διδασκαλία του εξαίρετου συναδέλφου , του Γιώργου Φράγκογλου και την διαρκή στήριξη των υπεύθυνων του γραφείου Πολιτιστικών της Α΄Διεύθυνσης , Αύρας Αυδή και Ειρήνης Μωσαΐδου αξιωθήκαμε να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας στον τόπο όπου διαδραματίστηκαν οι δώδεκα ιστορίες που δραματοποιούμε . Ήρθε λοιπόν ο δάσκαλος , ο Γιώργος και μας κατέθεσε την πρόταση του να δουλέψουμε αυτά τα κείμενα και στα τέλη Ιουνίου, μετά το τέλος των εξετάσεων να σαλπάρουμε για τον Άη Στράτη .
Το πέρασμα στον Άη – Στράτη

Αύγουστος του 2006, πρώτη γνωριμία με τον Άη –Στράτη. Από τότε ήρθα άλλες δυο φορές. Δεν ξέρω αν είναι η μοναξιά της Παναγιάς στο βράχο που με καλεί, ή τα χαλάσματα του σεισμού· ίσως, πάλι, η ομορφιά της Τρυπητής ή το ρέμα με ό,τι απέμεινε απ΄τους καταυλισμούς των εξορίστων· μπορεί και το Αλωνίτσι, με τις γερακοφωλιές και τις βελανιδιές του. Δεν ξέρω. Νιώθω, όμως, ότι σ΄αυτήν την άκρη του κόσμου το φιλί, το δάκρυ, το βλέμμα, το χαμόγελο, το χάδι αξίζουν όσο μια ζωή. Η σκληρή καθημερινότητα αναγκάζει όσους κατοικούν εδώ να εκτιμούν κάθε στιγμή, … και να την κάνουν ιστορία. Δώδεκα τέτοιες ιστορίες προσπαθεί να ζωντανέψει η σημερινή παράσταση, με την ελπίδα όχι μιας ακόμη φολκλορικής αναβίωσης αλλά μιας ουσιαστικής συνεύρεσης με τα βάσανα και τις μικροχαρές της ζωής.

Η παράσταση βασίζεται στο υλικό ενός πιλοτικού προγράμματος ενισχυτικής διδασκαλίας, τη σχολική χρονιά 1998-1999. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, μαθητές και μαθήτριες του γυμνασίου και του λυκείου του Άη – Στράτη συνέλεξαν αφηγήσεις ηλικιωμένων του νησιού και τις συνέθεσαν σε δώδεκα διηγήματα· μέσα σ’αυτά προβάλλονται χαρακτηριστικές στιγμές της ζωής στον Άη - Στράτη κατά τον 20ο αιώνα, καθώς σμίγουν οι αυθεντικές φωνές του παππού και της γιαγιάς με το αγνό βλέμμα και την αφοπλιστικά απλή γραφή των παιδιών.
Στον «Καλλιτέχνη» παρεμβάλλονται αποσπάσματα από τον «Κήπο με τις αυταπάτες» του Οδυσσέα Ελύτη. Ο «Θησαυρός του Άη-Θανάση» αρχίζει μ΄ένα μικρό κείμενο από τον «Κακό δημιουργό» του Ε. Μ. Ciotan. Η παράσταση τελειώνει με το ανέκδοτο ποίημα του Κ. Π. Καβάφη «Σπίτι με κήπον».

Γιώργος ΦράγκογλουΣας προσκαλούμε λοιπόν
το απόβραδο του Σαββάτου 21 Ιουνίου,
στην πλατεία του Άη Στράτη
να μοιραστούμε τη μοναδική αυτή εμπειρία .


ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Νίκη Ευθυμιάδου

1. ΣΚΑΝΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ Μαρίνα Θεοδοσοπούλου, Κλαίρη Κώστογλου, Πασχαλιά Μιχαλοπούλου, Δέσποινα Μουρατίδου, Μαρία Τσιμπουκέλη, Γιώργος Φράγκογλου, Ιωάννα Χαλινίδου.

2. Η ΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΛΕΝΑΡΑΣ Αντωνία Βασιλειάδου, Ξένια Δημητρίου, Δήμητρα Καλυβιάνου, Δέσποινα Κυρλίδου, Θεανώ Μεγκούσογλου, Ειρήνη Μωσαΐδου.

3. ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΗ – ΣΤΡΑΤΗ Αντωνία Βασιλειάδου, Σούζη Μάνου, Λάζαρος Μιχαηλίδης, Κωνσταντίνος Μορφάκης, Χάρης Μπαζμπάνης, Μαρία Τσιμπουκέλη, Έλλη Χατζοπούλου.

4. ΘΕΙΑΦΙ, ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΟΥΖΟ Μάχη Αλχατζίδου, Μαρία Δαδαλιάρη, Ξένια Δημητρίου, Μαρίνα Μάλλιου, Χάρης Μπαζμπάνης, Βάσω Παπαβραμίδου, Δώρα Προύσα, Ιωάννα Τότσιου, Γωγώ Ψώνη.

5. ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΘΕΟ ΚΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ Άβρα Αυδή, Σίσυ Γρηγοριάδου, Δήμητρα Καλυβιανού, Μαρίνα Μάλλιου, Κική Παντίδου, Ιοκάστη Τότσκα, Ιωάννα Τότσιου.

6. Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ Βασίλης Βογιατζής, Αντωνία Κράντα, Σούζη Μάνου, Γεωργία Σταυρουλάκη, Μαρία Τσιώνα.

7. ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ… Γιούλη Αλεξίου, Μάχη Αλχατζίδου, Μερόπη Βογιατζόγλου, Μαρίνα Θεοδοσοπούλου, Σόνια Κοτζαβαΐδου, Κωνσταντίνος Μορφάκης, Δέσποινα Μουρατίδου, Δώρα Προύσα, Στέλλα Τοκμακίδου, Ιωάννα Χαλινίδου.

8. ΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ Κική Αντικουλάνη, Χριστίνα Ζουρνά, Δέσποινα Κυρλίδου, Μαρία Μπαγανά, Ειρήνη Μωσαΐδου, Βάσω Παπαβραμίδου, Χρύσα Τριανταφυλλίδου.

9. Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΗ – ΘΑΝΑΣΗ Βασίλης Βογιατζής, Μαρία Δαδαλιάρη, Θεανώ Μεγκούσογλου, Ιοκάστη Τότσκα, Γωγώ Ψώνη.

10. ΟΚΑ ΑΚΡΙΔΑ, ΟΚΑ ΑΛΕΥΡΙ Άβρα Αυδή, Χριστίνα Ζουρνά, Κλαίρη Κώστογλου, Λάζαρος Μιχαηλίδης, Μαρία Μπαγανά, Κική Παντίδου, Γιώργος Φράγκογλου.

11. ΤΑ ΤΣΑΡΟΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ Κική Αντικουλάνη, Αντωνία Κράντα, Πασχαλιά Μιχαλοπούλου, Κωνσταντίνος Μορφάκης, Γεωργία Σταυρουλάκη, Χρύσα Τριανταφυλλίδου, Μαρία Τσιώνα.

12. ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΚΙ Ο ΓΑΪΔΑΡΟΣ Γιούλη Αλεξίου, Μερόπη Βογιατζόγλου, Σίσυ Γρηγοριάδου, Σόνια Κοτζαβαΐδου, Στέλλα Τοκμακίδου, Έλλη Χατζοπούλου.


2 σχόλια:

Maria είπε...

Αχ,Κλαίρη,διάβασα τα του Αη Στράτη και με ξαναταξίδεψες!Νασαι καλά!Σου εύχομαι να περάσεις όσο καλύτερα μπορείς στο ταξίδι σου.Να χαρείς όσα καινούρια και θαυμαστά συναντήσεις όχι μόνο για σένα αλλά και για μας,την όμορφη παρέα του Αη Στράτη.Καλό καλοκαίρι!!!

Γιάννης είπε...

Καλημέρα!
Έχοντας καταγωγή από τον Άη Στράτη, έφτασα και φέτος το καλοκαίρι στο νησί, αλλά λίγο μετά το δικό σας πέρασμα.
Λυπήθηκα που δεν σας πρόλαβα, γιατί άκουσα τα καλύτερα για σας και τη δουλειά σας!
Με χαρά έμαθα ότι θα είχα την ευκαιρία να τη δω στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια των Δημητρίων. Ωστόσο στο πρόγραμμα που βρήκα και κατέβασα σήμερα δεν είδα κάτι.
Μπορείτε να μου πείτε περισσότερες πληροφορίες;
Καλό φθινόπωρο!
Γιάννης