Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Tussilago Farfara

Κοινώς βήχιο. Ένας δείκτης της άνοιξης!
Καλώς μας ήρθε λοιπόν.






Είναι πολυετές φυτό με χοντρό ρίζωμα από το οποίο βγαίνουν την άνοιξη τριχωτοί βλαστοί, λεπιοειδείς, με ένα κεφάλι με κίτρινα άνθη στις άκρες. Βγαίνει σε δροσερά και υγρά αργιλοασβεστώδη εδάφη. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα άνθη και τα φύλλα. Τα άνθη συλλέγονται πριν ανοίξουν τελείως (από τέλη Φεβρουαρίου έως Απρίλιο) ενώ τα φύλλα συλλέγονται Μάιο και Ιούνιο.

Φυτρώνει σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας σε ορεινές τοποθεσίες. Προτιμάει υγρά αλλά και ηλιόλουστα εδάφη.


Το βήχιο έχει αποχρεμπτικές, αντιβηχικές, μαλακτικές και αντικαταρροικές και διουρητικές ιδιότητες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χρόνια ή οξεία βρογχίτιδα, ερεθιστικό βήχα, λαρυγγίτιδα, κοκκύτη και άσθμα. Η καταπραϋντική αποχρεμπτική του δράση το κάνει χρήσιμο στα περισσότερα προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος. Σαν ήπιο διουρητικό έχει χρησιμοποιηθεί για την κυστίτιδα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά για δοθιήνες, αποστήματα και πυώδη έλκη, ακόμη και για αρθρικούς και ρευματικούς πόνους.

1 σχόλιο:

Juanita La Quejica είπε...

Καλό Μήνα και Καλή Άνοιξη Κλαίρη!

Πάμε μια βόλτα σε ένα οποιοδήποτε σέρβικο χωριό

    Οι δαμασκηνιές παντού πολυφορτωμένες και ήδη μαζεμένες .  Η πιο συχνή χρήση των καρπών της : η slivovica , το εθνικό ποτό της Σερβίας . ...