Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

Το ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη

Το λιγότερο που μπορώ να κάνω , συμφωνώντας απόλυτα με τα γραφόμενα του Θοδωρή στο www.goutas.gr είναι , με την άδεια του βέβαια , να αναρτήσω εδώ τον "χαρταετό " του και να ξεσηκώσω όποιον μπορώ, όπως το έκανα σήμερα στο σχολείο με τους μαθητές μου.

Το ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη
Σήμερα βρέθηκα σε μεγάλη αλυσίδα υπεραγοράς και διαπίστωσα με τα μάτια μαου την ανυπαρξία καταναλωτικής συνείδησης που μας διακρίνει. Θαρρείς και οι καταναλωτές δεν ζουν σε αυτήν τη χώρα, δεν υφίστανται τη καταλήστευση των εισοδημάτων τους από όλες τις μεριές. Ο κόσμος έμοιαζε ότι αγόραζε φρέσκο γάλα όπως και τις υπόλοιπες ημέρες. Αλήθεια, πόση περισσότερη πληροφόρηση χρειάζεται ο έλληνας καταναλωτής για να συνειδητοποιήσει ότι έχει τα μέσα να πιέσει για μείωση των τιμών;

Το ακριβότερο γάλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πίνουν οι Έλληνες καταναλωτές και οι καταναλωτικές οργανώσεις καλούν τα νοικοκυριά από σήμερα έως τις 14 Ιουνίου να μην αγοράζουν φρέσκο γάλα σε τιμή πάνω από 1 ευρώ το λίτρο.Ο πόλεμος για τις θέσεις στο ψυγείο και στα μερίδια αγοράς δεν έχει τα αποτελέσματα που θα περίμενε κανείς. Το γάλα πωλείται από τον παραγωγό προς 42 λεπτά και φτάνει στο ποτήρι του καταναλωτή σε τιμές από 1,30 έως 1,56 ευρώ για τα επώνυμα προϊόντα. Στις ενδιάμεσες διαδρομές του από τη στάνη ώς το σούπερ μάρκετ και στη συνέχεια το σπίτι του Έλληνα καταναλωτή φορτώνεται με κόστος που μάλλον δεν δικαιολογείται εάν συγκρίνει κάποιος τις τελικές τιμές προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μίλα στους γονείς σου, στους φίλους και συγκάτοικούς σου. Εξήγησέ τους γιατί χρειάζεται να αντιδράσουμε συλλογικά. Είναι καιρός να μάθουμε ότι έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τις συνθήκες που ζούμε σε αυτόν τον τόπο. Οι αγοραστικές μας προτιμήσεις αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης ή διαμαρτυρίας απέναντι σε εταιρείες και πολιτικούς. Δεν είμαστε έρμαια των αποφάσεων άλλων όταν οι αποφάσεις αυτές αφορούν τη ζωή μας.

3 σχόλια:

Χριστίνα (lbt) είπε...

Προχθες (τελευταία μέρα του μπουκοταζ) πήγα στο σούπερ μαρκετ και σταθηκα μπροστά στα ψυγεία ψαχνοντας για γαλα με τιμη λίτρου<1ε. Περιττό να πω ότι έφυγα χωρίς να ψωνίσω. Νομίζω ότι οι Έλληνες δε θέλουν να ξεβολευτούν λίγες μέρες,παρά το ότι όπου σταθούν κι όπου βρεθουν γκρινιαζουν για την ακρίβεια.
Πάει κι αυτό. Εν τελει έγινε κάτι της προκοπής;
Καλή σου μέρα!

claire είπε...

Καλησπέρα σου,
Κάπου διάβασα οτι η μείωση των πωλήσεων ήταν 25%. Το θεωρώ μεγάλο ποσοστό για τους ωχαδελφιστές ελληνάρες.Αν δεν γίνει συνείδηση οτι we are the champions,μόνο όταν αγωνιζόμαστε, ποτέ και τίποτε δεν θα αλλάξει.

Χριστίνα (lbt) είπε...

Ευχάριστο αυτό, 25% είναι καλό ποσοστό όντως! Να σαι καλά, τα λεμε.

Πάμε μια βόλτα σε ένα οποιοδήποτε σέρβικο χωριό

    Οι δαμασκηνιές παντού πολυφορτωμένες και ήδη μαζεμένες .  Η πιο συχνή χρήση των καρπών της : η slivovica , το εθνικό ποτό της Σερβίας . ...