Σάββατο, 16 Αυγούστου 2008

Εικόνες καθημερινές
To mate!!! To φοβερό σκεύος σε άπειρες παραλλαγές , φτιαγμένο συνήθως απο κολοκύθια.

Στην Αργεντινή έχουν κολοκύθια άπειρων σχημάτων και μεγεθών ,τα οποία πέρα απο το να τα τρώνε τα χρησιμοποιύν πολυ και σαν χρηστικά και βεβαια διακοσμητικά. Το όνομα Mate” προέρχεται από τη λέξη των Quechua mati που χρησιμοποιείται για την κολοκύθα (Lagenaria vulgaris ).
Μate όμως ή Yerba mate είναι ας πούμε το εθνικό ρόφημα των Αργεντινών ή μάλλον περισσότερο των Ουρουγουανών . Δεν είναι τσάι. Είναι ένα εκχύλισμα φύλλων από ένα είδος ελαιόπρινου, paraguariensis Ilex . Το φυτό αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το κανονικό φυτό του τσαγιού (Camellia sinensis ). Το δέντρο ανήκει στην οικογένεια Aquifoliaceae και ευδοκιμεί μεταξύ του 10° και του 30° παράλληλου στις όχθες των ποταμών της νοτίου Αμερικής. Είναι τροπικά ή υποτροπικά φυτά τα οποία χρειάζονται υψηλές θερμοκρασίες, υψηλή υγρασία και μέχρι 1500 χιλ. ετήσια βροχή .
Με αυτά λοιπόν τα φύλλα του φυτού παραγεμίζουν την κολοκύθα , ρίχνουν απο πάνω ζεστό νερό και το εκχύλισμα αυτό το πίνουν με την bombilla, κάτι σαν καλαμάκι με πολλές τρυπούλες .
Σε μαγαζί με δερμάτινα έβλεπα μικρά σακίδια ιδιαίτερου σχήματος και αναρωτιόμουν για τη χρήση .Μου λύθηκε η απορία όταν πια άρχισα να παρατηρώ όλους τους λάτρεις του mate. Me ένα mate στο ένα χέρι και στο άλλο ένα θερμός. Για να έχουν ελεύθερα τα χέρια βάζουν όλα τα αξεσουάρ στo κατάλληλο σακίδιο!!!! Μιλάμε για πολύ πάθος. ¨οπως εμείς εδώ με τον φραπέ. Προσωπικά δεν μου άρεσε καθόλου , αλλά ας μη το κάνω και θέμα....

1 σχόλιο:

Blooded girl είπε...

Αυτό που ανέφερες δε το ήξερα καν που το χρησιμοποιούν σε ευχαριστώ πολύ για τη πληροφορία!!