Παρασκευή 15 Αυγούστου 2008

Tango, απο cafe Tortoni!!

Cafe Tortoni , με ιστορια 150 χρονων στην πόλη . Και ποιός δεν πέρασε απο εδώ!!!

Σήμερα για να πιείς καφέ , ανάλογα με την ώρα και τη μέρα, πρέπει να σταθείς στην ουρά σίγουρα για δέκα με δεκαπέντε λεπτά το λιγότερο. Για να παρακολουθήσεις μία απο τις δυο ή τρεις καθημερινές παραστάσεις tango εννοείται ότι πρέπει να κάνεις κράτηση αι να βρίσκεσαι στο χώρο μία ώρα πριν. Και αν θέλεις να φας ή να τσιμπήσεις κάτι εννοείται θα το κάνεις πριν αρχίσει η παράσταση η διάρκεια της οποίας είναι μόνο 75 λεπτά.

Κάθε μέρα και άλλες παραστάσεις , πολύ καλού επιπέδου και με καλές τιμές, 60-70 πεσος, (1 ευρω = 4,6 πεσος γιατί αυτές ποικίλουν πάρα πολύ, μια και απευθύνονται κατά βάση σε τουρίστες.

Το tango στις μέρες μας έχει χάσει τελείως τον χαρακτήρα με τον οποίο ξεκίνησε γύρω στις αρχές του προυγούμενου αιώνα. Έχει γίνει πολυ επαγγελματικό, ένα θέαμα όπου τα ζευγάρια συναγωνίζονται σε όσο πιο προχωρημένες και θεαματικές φιγούρες μπορούν. καμμία σχέση με αυτό που ήταν . Και βέβαια άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας βλέποντας τα χίλια μύρια τερτίπια που κάνουν οι σημερινοί επαγγελματίες του είδους διαφωνούν πλήρως για τον τόσο επαγγελματικό χαρακτήρα που πήρε ο χορός που τόσο χόρεψαν και πάνω απ όλα αγάπησαν.

Βέβαια εκτός απο τον χορό που πράγματι είναι θέαμα ,ενδιαφέρον έχει να παρακολουθείς τα λόγια των τραγουδιών, που κατά το 80% και ίσως παραπάνω μιλούν για μία γυναίκα που κάποιος αγάπησε πάρα πολύ , αλλά αυτή δεν ανταποκρίθηκε . Γνωστές καταστάσεις, γραμμένες κατά πλειοψηφία από άνδρες . Ελάχιστα tango έχουν γραφεί απο γυναίκες, μήπως αυτό κάτι σημαίνει..

Και βέβαια η βιομηχανία του tango πολύ καλά κρατεί και αποτελεί εξαγώγιμο είδος της Αργεντινής. Σε λίγες μέρες αρχίζει ένα διεθνούς φήμης διαφωνιστικό φεστιβάλ στο Β.Α. και δεν είναι το μόνο. Όλο το χρόνο , εντός και εκτός χώρας , γίνονται διαγωνισμοί δεξιοτεχνίας. Τα μαγαζιά με παπούτσια για tango έχουν πολύ δουλειά για εσωτερική αλλά και εξωτερική κατανάλωση και για να εκτελέσουν μια παραγγελία θέλουν τουλάχιστον 20 μέρες . Δεν συζητάω για το πλήθος των δασκάλων και των σχολών που αναλαμβάνουν να σε κάνουν εξπέρ. Μέχρι και διαφημίσεις για studios που νοικιάζονται σε όσους έχονται στην πόλη για να μάθουν να χορεύουν .

Δεν ξέρω τι γίνεται αλλά αδύνατο να ανεβάσω βιντεο. θα προσπαθήσω άλλη στιγμή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πάμε μια βόλτα σε ένα οποιοδήποτε σέρβικο χωριό

    Οι δαμασκηνιές παντού πολυφορτωμένες και ήδη μαζεμένες .  Η πιο συχνή χρήση των καρπών της : η slivovica , το εθνικό ποτό της Σερβίας . ...